26 Mar 2015

Rokoko XXIV

Rokoko posle rokokoa

   Iako je bio osporavan, posebno krajem XVIII i početkom XIX veka kada su ga stručnjaci okarakterisali kao frivolni, sladunjavi i previše kitnjasti stil sa opštom tendencijom ka preterivanju, rokoko je ostao jedan od najomiljenijih stilova. U XIX veku za koji je karakteristično oživljavanje raznih stilova iz prošlosti rokoko će biti jedan od najinspirativnijih i najviše reprodukovanih stilova. Tada nastaje veliki broj predmeta od kojih su neki verne kopije primera iz XVIII veka a neki su slobodnije interpretacije stila rokoko. Raskošan, elegantan i ljubak rokoko nameštaj koji je istovremeno udoban i manjih dimenzija bio je posebno omiljen za uređenje salona, budoara i spavaćih soba.
   Stil rokoko je bio inspiracija i dizajnerima art nuova, inovativnog stila koji se javio krajem XIX veka dostigavši svoj vrhunac 1900. Poput rokokoa i art nuovo odlikuju vijugave linije, asimetrija i florlani i folijažni motivi preuzeti iz prirode. Visok standard izrade nameštaja iz epohe Lija XV je bio uzor dizajnerima i proizvođačima u međuratnom periodu koji su radili u art deko stilu (1920 – 1940). Luksuzni materijali, lakiran nameštaj i prefinjene intarzije su među osobenostima stila art deko koje zapravo vode poreklo iz epohe rokokoa. 

  
   

 
Komoda iz kasnog XIX veka izrađena po modelu Šarla Kresena.

   
Levo: sto za kartanje iz polovine XVIII veka. Desno: sto za kartanje u stilu art nuovo s početka XX veka, sličnost oblika je više nego očigledna.


 

No comments:

Post a Comment