8 Mar 2015

Rokoko XV deo


Udobne stolice elegantnih kontura

  Kako bi se posetioci salona osećali što prijatnije u domu svoje ljupke domaćice, primarni zahtev postaje komfor a najveću transformaciju doživljava nameštaj za sedenje. Stolice više nisu glomazne, imaju vitke noge izvijene u obliku slova „S“ (kabriole noge), poprečne prečage između nogu, još uvek prisutne u vreme regenta princa od Orleana, potpuno nestaju u vreme Luja XV, nasloni su niži i zaobljeni, okvir je izrezbaren ljupkim floralnim motivima, volutama i školjkama i najčešće je pozlaćen, mada su bile popularne i stolice bele boje. Sedište, naslon i rukohvati su tapacirani najkvalitetnijim tapiserijama koje su živopisne poput slika ili raznobojnom svilom. Interesantan oblik stolice je stolica za konverzaciju za dve osobe sa naslonom u obliku slova „S“ sa sedištima na suprotnim stranama. U vreme Luja XV razvija se i udobna, potpuno tapacirana fotelja – beržera (bergère). Ona je na gornjem delu naslona mogla imati zaobljene bočne „štitnike“ i takav tip fotelje se zove fauteuil à oreilles. Ovi elementi su štitili od promaje ili od vatre ako je fotelja stajala pored kamina. Ponekad su mogli da se pružaju do rukohvata potpuno zaklanjajući lice osobe koja sedi, taj tip beržere se zove „confident“ ili „téte – â – téte“ i korišćen je za poverljive razgovore u dvoje. Beržere i nešto ređe stolice su mogle imati odvojiv jastuk za sedište i odgovarajući šamlicu za noge. Uvode se i sofe na koje su mogle udobno da se smeste dve ili tri osobe. Stolice su manjih dimenzija i lake su, tako da su po potrebi mogle da se pomeraju na sredinu prostorije ili, kada nisu u upotrebi, da se postave uza zid. Nameštaj se često pravi kao garnitura koja obuhvata sofu, fotelje, stolice i stočiće.

    

Levo: fotelja od belog lakiranog drveta sa rezbarenom pozlaćenom dekoracijom, tapacirana tapiserijom sa raskošnim buketima cveća. Desno: stolica sa rukohvatima od belog lakiranog drveta sa svetlo plavim detaljima, ima odvojiv jastuk, tapacirana je svilenom tkaninom pastelnih boja koja se slaže sa bojom okvira stolice.

  

  

Gore: stolica od pozlaćenog rezbarenog drveta sa četvrtastim naslonom chaise à la reine. Dole: par fotelja od rezbarenog, pozlaćenog drveta, tapacirane su tapiserijama sa damama u orijenatalnim kostimima na naslonima.


No comments:

Post a Comment