1 Mar 2015

Rokoko VII deo



Majsenove figure od porcelana - specijalnost fabrike

   Ipak najosobeniji proizvodi fabrike su bile figure i grupe. Male figure od porcelana potiču od figura od šećera koje su pravili poslastičari i kojima je bila ukrašavana trpeza tokom služenja dezerta još od srednjeg veka. Najznačajniji kreator figura i grupa u Majsenu je bio Johan Joakim Kendler (Johann Joachim Kandler) (1706 – 1775), on se smatra najvećim modelarem keramike u Zapadnoj Evropi a njegovi radovi spadaju u red vrhunske skulpturalne umetnosti. Oni se odlikuju originalnošću, prefinjenošću i ljupkošću. Njegove figure su dinamične, uvek su u pokretu i živih gestova. Na odeći likova su verno prikazani i najmanji detalji a figure životinja su zapanjujuće realistične. Izbor boja je prefinjen, često koristi žutu, crvenu, ružičastu, plavu i zelenu sa akcentima u pozlati, kreirajući  živahne kontraste u odnosu na belinu porcelana. Kendlerove figure sažimaju ideale stila rokoko. Repertoar Majsenovih figura obuhvata grupe zaljubljenih parova, pastira i pastirica koji kao da su sišli sa nekog Vatoovog ili Bušerovog platna, ličnosti iz Komedije del Arte, prikaze različitih zanimanja i uličnih trgovaca, nage, krilate heruvime, životinje i ptice. Čuvena je Majsenova bizarna serija figura „Orkestar majmuna“ koja je ostala u proizvodnji do danas. Majsenove figure se odlikuju ljupkošću i živim pokretima, i uglavnom su nežnih, pastelnih boja. Detalji raskošnih krinolina dama su bili realizovani umetanjem prave čipke u porcelan čime se dobijala fina, perforirana površina. Zbog svih ovih karakteristika može se reći da je Majsenov porcelan jedan od sinonima za stil rokoko.



   Jedan od najneobičnijih ranih poduhvata fabrike Majsen je bila izrada, tokom 1720-ih i 1730-ih, čitave menažerije figura svih vrsta lokalnih i egzotičnih ptica i životinja od čistog porcelana u prirodnoj veličini i bojama za hol u Japanskoj Palati u Drezdenu. Avgust II je želeo da 30 soba ove palate potpuno ispuni kineskim, japanskim i Majsenovim porcelanom koji bi bio raspoređen po različitim tematskim celinama, ali je umro pre nego što je realizovao ovaj ambiciozni projekat. Figure životinja su izradili modelari Johan Goltib Kirhner i Johan Joakim Kendler. Interesantan podatak koji svedoči o tome koliko su rani Majsenovi predmeti kraljevske proveniencije cenjeni i danas je da je Kendlerova figura majmuna od belog porcelana (visine 48 cm) izrađena  oko 1732 za Japansku Palatu prodata na aukciji aukcijske kuće Sotsbi za 970 000 eura (fotografija dole).
                                                                                           
                                                

   Godine 1722 je uvedena čuvena oznaka u obliku dva ukrštena mača, po uzoru na grb Saksonije, i ona je slikana podglazurno plavom bojom na donjoj strani predmeta pre glaziranja. Pored toga postojale su oznake u vidu brojeva i inicijala za slikare, dekoratere modele i godine. Označavanje porcelana je bilo obavezno, kako bi se komadi dekorisani u fabrici razlikovali od onih koje su dekorisali kućni slikari. Oznaka ukrštenih mačeva je prošla kroz nekoliko transformacija i koristi se i danas. Ovo je takođe jedna od najčešće falsifikovanih oznaka na porcelanu.

No comments:

Post a Comment