1 Mar 2015

Rokoko VI deo



  Avgust Jaki i njegova strast
ili prva evropska fabrika porcelana - Majsen

   Evropljani su bili očarani porcelanom i on se smatrao belim zlatom a otkriće tajne izrade ove delikatne vrste keramike je bilo gotovo opsesija evropskih vladara koji su angažovali alhemičare da vrše eksperimente na tom polju.
   Jedan od najvećih zaljubljenika u porcelan među evropskim monarasima je bio elektor Avgust II od Saksonije i kralj Poljske (1670 – 1733), sa nadimkom „Jaki“. On je posedovao veliku kolekciju kineskog i japanskog porcelana, a žudeo je za tim da i sam proizvodi pravi porcelan od tvrde paste. Zbog toga je angažovao naučnika Ernfrajda Valtera fon Tširnhausa (Ehrenfried Walther von Tschirnhaus)(1651 – 1708) i alhemičara Johana Fridriha Botgera (Johann Friedrich Böttger) (1682 – 1719), koji su se posvetili tom zadatku u zamku Albrehtsburg u malom gradu Majsen kod Drezdena. Oni su praktično bili zatočeni jer je ishod njihovih eksperimenata morao ostati tajna. Prvi rezultat njihovog istraživanja je bila veoma tvrda crvena keramika koja je ličila na kinesku crvenu kameninu, i od koje su se izrađivali mali čajnici, kafetijere i šoljice. Pravi uspeh je usledio 1708 kada je otkrivena formula porcelana od tvrde paste, a ovo dostignuće se pripisuje Botgeru jer je fon Tširnhus u međuvremenu umro.
   Fabrika porcelana Majsen (Meissen) je otpočela sa radom 1710 angažujući najtalentovanije modelare tog vremena, uvodeći stilove i trendove koje su nastojali da imitiraju svi ostali proizvođači porcelana koji su uskoro počeli da niču u čitavoj Evropi, jer je putem diplomatskih intriga, špijunaže i podmićivanja tajna pravog porcelana uskoro izašla van okvira ove kraljevske fabrike.
   U fabrici Majsen su se izrađivali čajnici, kafetijere, šoljice i tanjiri oslikani činozerijama, raštrkanim cvetovima, scenama sa brodovima i marinama ili ljubavnim parovima među cvetnim alejama. Ovi prizori su bili naslikani unutar kartuša i uokvireni sjajnom pozlatom. Polihromnu slikanu dekoraciju u Majsenu je razvio dekorater Johan Georg Horoldt (Johann Gregor Höroldt) (1696 – 1775) koji je bio direktor fabrike 50 godina. On je bio inovator i inspirisan orijentalnim porcelanom koji je do tad uglavnom bio verno kopiran, uveo je nov dekorativni rečnik koji predstavlja originalni spoj umetnosti sa Dalekog Istoka i evropskih formi i motiva. Njegovi radovi se odlikuju harmonijom, prefinjenim koloritom i suptilnošću.

                                              

                                            

Gore: Botgerov čajnik od crvene kamenine i (dole) čajnik od porcelana koji pokazuje kako su prvi Majsenovi proizvodi rađeni po uzoru na Botgerove oblike.



 



Gore: Majsen je angažovao i veliki broj „kućnih slikara“ (Hausmaler) koji su dekorisali beli porcelan van fabrike, ovaj čajnik je delo takvog dekoratera. Dole: čajnik bizarnog oblika iz rane Majsenove proizvodnje.

 









No comments:

Post a Comment