2 Mar 2015

Rokoko X deo



Maštovite slike od drveta

   Tehnika kojom je zanatlija najbolje mogao da iskaže svoju virtuoznost je bila intarzija. Ova zahtevna tehnika podrzumeva kreiranje pravih slika umetanjem komada drveta različitih boja i struktura na površinu od drveta. Nameštaj koji je najbolje odgovarao ovom načinu dekorisanja je bila komoda, koja je u ovom periodu prošla kroz transformaciju i sada je manjih dimenzija, izvijenih ivica, ustalasanih strana i bez podele među fijokama kako bi se obezbedila površina za intarziranu sliku. Gornja ploča čije su ivice takođe vijugave je obično od mermera. Komoda je elegatna sa savršenim skladom između konkavnih i konveksnih površina. Među omiljenim motivima za intarzije su bili naturalistično prikazani buketi najraznovrsnijeg cveća, muzički trofeji, egzotične činozerije i veoma popularna geometrijska šara od niza rombova u dve ili više boja. Pored lokalnih vrsta drveta uvozile su se i egzotične vrste tako da je dostupna paleta boja bila zaista široka. Drvo se takođe bojilo u crvenu, plavu i zelenu boju, a koristili su se i umetci od drugih skupocenih materijala, poput sedefa, slonovače i oklopa kornjače. Majstor je bio u stanju da prikaže svetlost i senku stavljajući komadić drveta u vreli pesak kako bi se zatamnele njegove ivice i postigli željeni efekti na složenoj intarziranoj slici.
   Obavezni ukras na ovim komodama koje spadaju među ekskluzivni nameštaj su bile aplike od pozlaćene bronze. One su prvobitno služile da zaštite osetljive delove nameštaja kao što su ivice, stope i ključaonice, ali su se razvile i ubzo postale neizostavni dekorativni element. Aplike u obliku voluta, školjki i cvetnih girlandi su uokvirivale intarzirane slike i ivice komada, onima u formi lavljih šapa, kopita i zavijutaka su bile obložene stope komada a bronzane ženske figure ili biste su ponekad imale ulogu podupirača gornje ploče. Aplike od pozlaćene bronze su bile prisutne i na drugim oblicima nameštaja: stolovima, sekreterima, vitrinama i ormanima. One su bile vrhunske izrade i postojao je zasebni esnaf livaca i pozlatara koji su sa velikim umećem izrađivali ove ukrase.
   Luksuzni nameštaj je takođe bio dekorisan pločicama od porcelana koje su bile oslikane scenama u stilu Vatoa i Bušera. U nedostastku porcelana ove aplike su mogle biti i od majolike ili stakla.

   

Levo: tipična francuska komoda u stilu Luj XV sa ljupkom floralnom intarzijom i prefinjenim aplikama od pozlaćene bonze, imeđu fijoka ne postoji podela tako da intarzija i aplike na prednjoj strani čine celinu, stope su zaštićene „kapicama“ od pozlaćene bronze. Desno: ugaona komoda je bila nov oblik nameštaja. Izrađivale su se u paru i obično su se nalazile u spavaćoj sobi. Ovaj komad je dekorisan intarziranim buketima cveća i aplikama od pozlaćene bronze.
 

 
Levo: komoda sa intarziranim trofejima sa muzičkim instrumentima, nešto masivnije aplike od pozlaćene bronze karakterišu ovaj engleski primerak. Drške na fijokama od pozlaćene bronze postaju dekorativni element. Desno: komoda sa geometrijskom intarzijom koja je takođe bila popularna u XVIII veku.



 

No comments:

Post a Comment