27 Mar 2015

Rokoko XXVI deo

Rokoko danas 

Zbog malih dimenzija i udobnosti nameštaj u stilu rokoko je prisutan u savremenom enterijeru, dok dekorativni predmeti od porcelana, metala, srebra i stakla iz XVIII veka spadaju među najpoženjnije za kolekcionare širom sveta, pogotovo ako imaju poznato poreklo koje se vezuje za značajne ličnosti.



Ponuda predmeta u stilu rokoko na tržištu je široka i raznolika, od vrhunskih komada koji se prodaju na aukcijama velikih aukcijskih kuća sa dugom tradicijom i u ekskluzivnim antikvarnicama, preko predmeta iz epohe ali manje značajnih ili nepoznatih proizvođača koje nude antikvarnice specijalizovane za XVIII vek, do velike količine dekorativnih predmeta u stilu rokoko izrađenih u XIX pa čak i u XX veku koji se mogu naći na sajmovima antikviteta i na „buvljim pijacama“, i koji uglavnom nemaju veliku materijalnu vrednost iako nisu lišeni izvesnog šarma. Naravno izuzetak su oni komadi iz XIX koje su izradili veliki i značajni proizvođači rukovođeni visokim standardima izrade i od luksuznih materijala, koji se sve više cene među kolekcionarima i koji na aukcijama mogu dostići veoma visoke cifre.

 Umetnička instalacija ili komad nameštaja? Ova komoda insprisana stilom rokoko je delo italijanskog dizajnera Ferča Lavianija. Duhovita interpretacija stila rokoko u duhu moderne umetnosti. 
 


I savremeni dizajneri su inspirisani stilom rokoko, ovo je bizarna, i pomalo kič, interpretacija stolica u stilu Luj XV jednog od njih.

Rokoko XXV deo

 
Salonska garnitura u art nuovo stilu čuvenog dizajnera Luisa Majorela, vijugave linije i motivi pozlaćene, rezbarene dekoracije imaju dah stila rokoko, oko 1900.


 
Još jedan primer salonske garniture, ovog puta čuvenog dizajnerskog tima Sue i Mare koji je bio aktivan jednu deceniju kasnije i koji je stvarao u art deko stilu. Pored oblika i vijugavih linija koji potiču sa rokoko nameštaja i dizajn tapiserije kojom su tapacirani ovi komadi inspirisan je  živopisnim tkaninama iz XVIII veka. Oko 1910.