25 May 2018

Ampir stil dostojan jednog imperatora I deo


Ampir – stil dostojan jednog imperatora

   Stil ampir (Empire style) uveo je Napoleon I Bonaparta (Napoléon Bonaparte, 1769 – 1821) sa namerom da iskaže svoju moć i ovekoveči svoju slavu. Napoleon je sebe poistovećivao sa osnivačem Rimskog carstva i privim rimskim carem Oktavijanom Avgustom, rimskim bogom rata Marsom kao i sa prvim carem Svetog rimskog carstva Karlom Velikim.  Istovremeno on je isticao i svoj status običnog vojnika. Stil ampir je stoga grandiozan, ali uprkos svom sjaju poseduje trezvenost, strogost i izvesnu jednostavnost koje su odraz vojnog duha njegovog idejnog tvorca.
   Proglasivši sebe za cara 1804 godine i potčinivši veći deo zapadne Evrope, Napoleon je smatrao neophodnim da svoju nadmoć iskaže ne samo na bojnom polju već i kroz umetnost. Nakon nestabilnih godina tokom Francuske Revolucije, Pariz je ponovo trebalo da postane centar umetnosti i arbitar stila na koji bi se ugledale sve ostale evropske prestonice, kao što je to bio u doba Starog režima.     
   Napoleon je postao veliki pokrovitelj umetnosti, a njegova osvajačka politika je podrazumevala donošenje umetničkih dela iz osvojenih gradova kao deo ratnog plena. Izuzetna dela antičke i renesansne umetnosti bila su izložena u Muzeju Napoleon smeštenom u palati Luvr gde su ih izučavali francuski umetnici, istoričari i arheolozi. Inače Muzej Napoleon će postati Muzej Luvr, jedna od najznačajnijih i najsveoubhvatnijih riznica umetnosti svih epoha. Napoleon je podsticao arheološka istraživanja na osvojenim teritorijama, posebno u Italiji i Egiptu, i na taj način doprineo naučnom i sistematičnom pristupu izučavanju antičke umetnosti. Umetnost Starih Grka i Starih Rimljana bila je ideal umetnosti Prvog Carstva odnosno Napoleonove francuske carevine.
   






„Napoleon I na svom carskom tronu“, 1806, Dominik Engr (Jean–Auguste - Dominique Ingres, 1780 - 1867). Napoleon na prestolu u punom sjaju svog carskog ruha. Stil ampir je nastao sa idejom promovisanja apsolutne moći imperatora.

 
    Stil ampir se poklapa sa periodom Napoleonove vladavine od 1804 do 1814 godine, ali on ostaje aktuelan i u širem vremenskom rasponu. Ampir se najbolje može opisati atributima „veličanstven“ i „grandiozan“. Napoleon je želeo da upravo ove karakterestike preovlađuju u dekoraciji mnogih palata koje su renovirane ili izgrađene kao privatne rezidencije ili zvanične institucije novo-osnovanog carstva.
  

No comments:

Post a Comment