26 May 2018

Ampir komode VI deo


Ampir komode – apsolutni primat pravougaonika

   Tip nameštaja na kojem je najviše bila izražena arhitektonska struktura bila je komoda, koja je bila rigidne, pravougaone forme, potpuno ravnih kontura. Komode su obično imale tri ili četiri fijoke, ali posebnu popularnost doživljavaju komode sa dvokrilnim ili troklirnim vratima iza kojih su skrivene fijoke. Ovaj tip komode zove se commode à vantaux. Velike površine dvokrilnih vrata komoda bile su idealna podloga za aplike od pozlaćene bronze. Stroga i jednolična forma komode bila je ublažena stubovima ili figurama kao što su karijatide koje su mogle biti postavljene duž prednjih bočnih ivica. Nameštaj, uključujući i komode, često je bio uzdignut na nisku četvrtastu bazu koja je još više isticala njegov monumentalni karakter. 


Komoda sa dvokrilnim vratima od mahagonija prefinjenih šara, sa strogo simetrično raspoređenim aplikama od pozlaćene bronze u vidu motiva preuzetih iz umetnosti Starog Rima: glave Gorgone, krilati heruvimi, Viktorije sa bakljama i koplje sa munjama. Pored dekorativne, aplike imaju i ulogu maskiranja spoja između vrata i ključaonice na fijoci ispod gornje površine. Sa bočnih strana nalaze se po dva jonska stuba sa pozlaćenim kapitelima i bazama. Komoda je, zajedno sa bočnim stubovima, uzdignuta na nisku bazu što još više doprinosi njenom monumentalnom karakteru.
 

Tipična ampir komoda pravih linija i ravnih površina koje su ublažene postavljanjem dva stubića sa leve i desne strane. Pored aplika od pozlaćene bronze dekorativnu ulogu imaju i šare na furniru mahagonija kojim je obložena komoda, na ovom inače strogom komadu nameštaja.




Komoda sa dvokrilnim vratima izražene geometrijske strukture koja je istaknuta upotrebom pravougaonih okvira na vratima sa centralnim okvirom u obliku romba unutar koga se nalazi mitološka predstava sa ženom koja jaše konja sa repom morskog čudovišta. Pored toga u dekorativne motive spadaju palmete sa volutama na vratima, profili likova sa lovorovim vencima i maska u kombinaciji sa „grčkom šarom“ na fijoci ispod gornje ploče komode i podupirači u obliku lavova duž prednjih, bočnih ivica komode. I ovde dekoracija ima ulogu maskiranja funkcionalnih elemenata komode kao što su spojevi vrata i fijoka.


Komoda od mahagonija sa troklirinim vratima uzdignuta na stepenastu bazu sa figurama klasičnih karijatida od patinirane bronze sa leve i desne strane i aplikama od pozlaćene bronze, poput orla i zvezda, preuzetim iz repertoara umetnosti Starog Rima, sa idejom prezentacije carske moći Napoleona. Komoda monumentalnog izgleda poseduje sve karakteristike stila ampir.

     

                 

 


No comments:

Post a Comment