26 May 2018

Ampir enterijeri i nameštaj V deo


Enterijeri i nameštaj u stilu ampir –
carska raskoš u vojničkom šatoru
  
   Glavni principi unutrašnjeg uređenja enterijera u periodu ampira bili su simetrija i harmonija, što se postizalo primenom uravnoteženih arhitektonskih principa. Tako su nastajali enterijeri koji su mogli delovati hladno i strogo, ali nisu bili lišeni uzvišene monumentalnosti. Dominantne kombinacije boja u ovim dekorativnim šemama bile su zlatna i crna, bela i antička žuta, smaragdno zelena i narandžasta. Sličnim arhitektonskim principima su se rukovodili i dizajneri nameštaja, kreirajući pravougaone komade pravih linija i ravnih površina. Egzotično drvo mahagonija dovedeno do visokog sjaja bilo je najpopularnije za izradu ovih veličanstvenih komada nameštaja, na kojima su preovladavale velike, neprekinute površine koje su zbog svoje tamne, crvenkaste nijanse visokog sjaja bile idealna podloga za blistave aplike od pozlaćene bronze, čije je umeće izrade bilo dovedeno do savršenstva. Pored toga, korišćene su i ostale egzotične vrste drveta poput palisandera i abonosa. Ipak treba napomenuti da su skupocne, egzotične, uvozne vrste drveta najviše korišćene tokom prvog perioda stila ampir odnosno do 1806 kada je Napoleon naredio Kontinetalnu blokadu što je primoralo majstore za izradu nameštaja da koriste domaće vrste drveta poput bresta, jasena, platana i javora. Ampir nameštaj je pre svega imao reprezentativnu ulogu, dok su udobnost i funkcionalnost bile od manjeg značaja.



Napoleonova sala za većanje u Malmezonu, obložena je tkaninama tako da podseća na vojnički šator, a stolice sa rukohvatima su inspirisane rimskim antičkim nameštajem.


Napoleonova i spavaća soba u palati Malmezon, draperije duž zidova treba da stvore atmosferu vojničkog šatora, a nameštaj je strog i odražava vojnički duh imperatora.


Napoleonova biblioteka u Malmezonu

Odaja u zamku Noili (Château de Neuilly) sa nameštajem koji je izradio Dezmalter. 

No comments:

Post a Comment