28 May 2018

Ampir kreveti VIII deo


Ampir kreveti – barke koje su iz antičkih vremena
uplovile u enterijere novih palata

   U doba ampira uvode se različiti tipovi kreveta koji stiču veliku popularnost kao sastavni deo enterijera. Krevet nije više bio postavljen unutar niše već je slobodno stajao u prostoru, svojom širom stranom prislonjen uza zid. Radi postizanja efekta raskoši krevet je natkriljen baldahinom sa draperijom. Jedan od popularnih tipova bio je dnevni krevet („meridiene“) sa uzglavljem koje je bilo nešto više od dela kraj nogu. Veoma omiljen bio je krevet – barka („lit en bateau“) koji, kako ga opisuje pisac Marsel Prust (Marcel Proust, 1871 – 1922), veliki ljubitelj stila ampir, izgleda kao barka koja plovi Nilom i na kojoj će se, čini se, svakog časa pojaviti Mojsije. Krevet - barka često ima konkavno zaobljeno uzglavlje i isti takav deo na strani kod nogu, a za ovaj tip kreveta je karakteristično da su obe strane jednake visine. 



Dnevni krevet („meridiene“) od mahagonija sa elegantno izvijenim uzglavljem i naspramnom stranom koji se završavaju pozlaćenim glavama labuda; na širim stranama kreveta nalaze se aplike od pozlaćene bronze u vidu krilatih grifona i zvezda, a noge su u obliku pozlaćenih, rezbarenih krilatih lavova sa stopama u obliku lavljih šapa. Oblik kreveta je inspirisan rimskim nameštajem. 



Krevet - barka od mahagonija živopisnih šara sa motivima pozlaćenih labudovih glava na krajevima uzglavlja i naspramne strane; dekorisan je aplikama od pozlaćene bronze u vidu kočija kojima upravlja rimska boginja rata Belona dok ih vuku lavovi, u sredini je venac od lovorovog lišća. Krevet je uzdignut na pravougaonu bazu.




Krevet – barka iz palate Bonaparta u Rimu, posebno raskošan primer ovog tipa kreveta sa izvijenim uzglavljem i naspramnom stranom koje podupiru po dva stuba dajući mu arhitektonski karakter. Dekorativni motivi potiču iz repertoara antičke umetnosti i mitologije i uključuju glave ovnova, rozete, lovorov venac, carskog orla i boginja rata Belona u kočijama koje vuku lavovi.


Raskošna varijanta kreveta barke koju su predložli Persije i Fonten u svom delu „Recueil des décorations intérieures“.


Krevet barka u entrijeru je bio upotpunjen draperijama ili baldahinom, ovaj primerak se odlukuje obiljem aplika od pozlaćene bronze i labudovima na bočnim stranama.