28 Jan 2015

Bidermajer V deo



Tipovi nameštaja

Udobna sofa
bez koje se ne može zamisliti građanski salon

   Pored stolica originalan dizajn primenjivan je i na sofama i divanima. Ovaj tip nameštaja za sedenje za dve osobe bio je veoma popularan u doba bidermajera kada je druženje u intimnom i bliskom krugu porodice i prijatelja bilo veoma važno za svaku građansku porodicu. Sofa je sinonim za ovakvu vrstu socijalizacije. Na njoj se udobno mogu smestiti dve osobe i prepustiti se konverzaciji, a možda čak i pristojnom udvaranju.    
   Sofa je mogla biti dizajnirana po uzoru na stolicu sa perforiranim naslonom sa skladno uklopljenim različitim elementima kao što su lepeze, lire i galerija stubića ili balustera, ali popularnije su sofe sa potpuno tapaciranim naslonom i rukohvatima jer je udobnost najvažnija osobina ovog tipa nameštaja. Sofe najčešće imaju izvijene rukohvate i umeto nogu često imaju solidne baze pa su pogodne i za dekorisanje rezbarijama. Bidermajer sofe takođe mogu biti veoma inventivnog dizajna a neki modeli neobičnog izgleda najavljuju modernu 20. veka.
   Sofe i stolice su uglavnom tapacirane tako da se slažu sa tapetama, ponekad je dizajn tkanina za tapaciranje nameštaja i tapeta na zidovima identičan. Omiljeni su dezeni na pruge ili pruge u kombinaciji sa sitnim cvetićima. Tkanine su obično mirnijih tonova, i često se koriste boje kao što su golubije plava, ružičasta, bledo zelena i žuta.


Sofe sa perforiranim naslonom i vitkim konusnim nogama. Fotografija gore: sofa sa motivima lira na naslonu i rukohvatima. Fotografija dole: sofa sa tankim izvijenim šipčicama u crnoj boji abonosa, na naslonu i rukohvatima. Oko 1820 - 1825 g.

 
Dvosed sa perforiranim i delimično tapaciranim naslonom i vitkim sabljasto izvijenim nogama. U centralnom delu naslona nalazi se polu-kružni otvor sa dekoracijom u formi sunčevih zraka od svetlog drveta trešnje i stilizovanih latica cveta od crnog drveta u boji abonosa. Sofa je izrađena od drveta trešnje. Oko 1820 - 1825 g.


 
 Sofa sa tapaciranim naslonom i rukohvatima, obložena furnirom oraha. Jednostavan dizajn sofe je upotpunjen korintskim stubovima od crnog drveta u boji abonosa sa pozlaćenim kapitelima. Oko 1820 - 1825. g. 

 Sofa sa tapaciranim naslonom i rukohvatima, izrađena od svetlog oraha. Zaobljeni rukohvati od tamnog oraha su rezbareni u obliku delfina i spiralno su uvijeni u gornjem delu. Sofa ima četvrtastu bazu za stopama rezbarenim u obliku školjki. 
Nemačka. Oko 1820. g.

Sofa sa tapaciranim naslonom i rukohvatima, veoma elegantne forme. Izrađena je od svetlog drveta trešnje sa akcentovanom rezbarijom od crnog drveta u boji abonosa na zaobljenom delu rukohvata. Stope su u obliku zavijutka. Oko 1820 - 1825. g.


 Sofa sa tapaciranim naslonom i rukohvatima, obložena furnirom tise sa intarzijama od javora na podlozi od oraha. Dekoracija je u neoklasičnom stilu. Na centralnom delu naslona nalazi se uzdignuto polje u kome su prikazane dve razigrane ninfe, a na sredini baze ispod sedišta su prikazana dva labuda. Oko 1820 - 1825. g.


Za razliku od prethodne ova izuzetna sofa je veoma modernog izgleda. Izrađena je po dizajnu Jozefa Urliha Danhauzera (o kome će kasnije biti više reči).

Obložena je furnirom oraha a pravougaona baza na stopama je u crnoj boji abonosa. Veoma efektan i neobičan podupirač od savijenog drveta, vijugavih kontura, svedoči o novim tehnološkim mogućnostima obrade drveta i najavljuje Tonetov nameštaj. Beč, 1820 – 1825.

 Ova neobična sofa orignalnog izgleda rađena je po uzoru na dizajn  Jozefa Urliha Danhauzera. Izrađena je od oraha i ima prečage u crnoj boji abonosa koje se završavaju sa po tri kugle, i koje su postavljene iznad naslona i ispod rukohavta. Posebno su zanimljivi podupirači u obliku snažno izvijenih voluta sa dodatnim malim spiralnim zavijutcima. Beč, 1820 - 1825 g.
                                                   

No comments:

Post a Comment