28 Jan 2015

Bidermajer IV deo



Tipovi nameštaja

Šarmantne i raznolike stolice 
  
   Ipak najmaštovitije i najelegantije su bidermajer stolice, a raznolikost njihovog dizajna prevazilazi predhodno pomenute tipove nameštaja malih dimenzija. Bidermajer stolica je oličenje estetskih i praktičnih potreba građana tog perioda, njen naslon je blago zaobljen prateći fizionomiju leđa i stoga je veoma udobna, laka je i skladnih je proporcija idealna za odaje u malim građanskim stanovima, naslon je perforiran tako da ne blokira pogled, a celokupan izgled sa izvijenim konturama naslona je ženstveno dopadljiv iako smeran a nikako razmetljiv.
   Stolice najčešće imaju ravne noge, konusnog oblika i četvrtastog preseka, pri čemu su zadnje noge blago izvijene ka spoljašnjosti. Ovako jednostavno dizajniran donji deo čini savršenu protivtežu naslonu stolice koji je uvek perforiran i koji se sastoji od originalno i skladno iskombinovanih različitih oblika, pri čemu uvek preovlađuju zaobljene linije. Na jednom naslonu mogu biti savršeno ukomponovani različiti oblici poput: bubrega, lepeze, leptira, lire i balona za letenje, a način kombinovanja je gotovo beskonačan. Uvek je prisutna igra krivine i – kontra – krivine dajući utisak prefinjene ženstvenosti. Ponekad je uključena i igra kontrasta dodavanjem elementa poput malih kugli, lira, venčića ili balustera u crnoj boji abonosa. Kako bi stolica bila što lepša koristi se furnir živopisnih šara kao što je koren oraha, a primerci posebno razrađene dekoracije mogu imati delove naslona oslikane tušem delikatnim floralnim motivima.
   Bidermajer stolice su izrazito raznolikog dizajna ali sve poseduju istu eleganciju, lakoću, inventivnost i neverovatno moderan duh. Kao takve one su oličenje stila u širem smislu. Upravo će bidermajer stolice gotovo sto godina kasnije postati inspiracija dizajnerima nameštaja bečke secesije i art dekoa. 


                                

Fotografije: levo: Stolica obložena furnirom trešnje, naslon se sastoji od konkavno i konveksno izvijenih elemenata sa akcentom na tri lepezasto raspoređene, konusne šipčice u crnoj boji abonosa. Austrija oko 1830; sredina: Naslon stolice obložen furnirom oraha. Gornji deo je bubrežastog oblika a donji u obliku lire koja formira otvor unutar koga se nalazi tokareni stubić u crnoj boji abonosa. Ravnotežu tom elementu čine dve male crne sfere na desnoj i levoj strani donjeg dela naslona. Stolica je oslikana crnim mastilom, motivima cveta i razlistalih grančica, Austrija oko 1825; desno: Stolica obložena furnirom od svetlog oraha, zaobljen naslon u obliku balona za letenje sa dve volute izvijene u obliku slova „C“ koje se spajaju u centralom delu naslona, Beč, oko 1825 – 1830 g.


 
 
Tri primera bidermajer stolica sa izrazito zaobljenim, perforiranim, naslonima unutar kojih se ističu spiralni zavijutci u obliku slova "C", oko 1820 - 1825 g.



Stolice sa dekorativnim elementima od drveta lakiranog u crno imitirajući abonos. Levo: stolica sa motivom lire koji je bio jedan od najomiljenijih oblika bidermajer stila. Sredina: stolica sa motivom vaze, gornji deo je oslikan tušem. Desno: stolica sa motivom venčića i strele. Oko 1820 - 1825 g.








Fotografije levo i desno: stolice sa naslonom u obliku balona za letenje. Sredina: detalj naslona stolice oslikan tušem motivima groteski sa heruvimima (nagi krilati dečaci) i folijažnim volutama. 
Oko 1810 - 1820. g.  


 Desno: stolica sa gornjim delom naslona u obliku lepeze koji se neobično sužava u centralnom delu sa snažno istaknutim konkavnim i konveksnim krivinama. Sredina: stolica sličnog oblika ali sa drugačijim tehnikama dekoracije, gornji deo naslona je obložen furnirom oraha živipisnih šara a donji deo je oslikan tušem. Desno: stolica sa rezbarenim naslonom koji se sastoji od dve volute u obliku slova "S" koje podupiru folijažne motive. Oko 1820 - 1825 g.
Bidermajer stolice kao deo postavke u muzeju dekorativnih umetnosti






No comments:

Post a Comment