30 Jan 2015

Bidermajer VII



Bidermajer nekad i sad -  
porodično nasledstvo u modernom okruženju

    Nameštaj u bidermajer stilu je pravljen kako bi udovoljio potrebama i estetskim načelima imućnog ali običnog građanina – buržuja. On je udoban i funkcionalan, elegantan i dopadljiv. Iako odražava duh jedne minule epohe, on sa svojim skladnim proporcijama i blago izvijenim konturama lako pronalazi odgovarajuće mesto u elegantnom, savremenom enterijeru u kome se oseća prisustvo ukućana. Zato, ukoliko ste nasledili komad nameštaja u bidermajer stilu, svakako ga zadržite. Ako se odlučite da ga restaurirate insistirajte da u potpunosti ostane očuvan njegov originalni furnir, i da bude završno obrađen politurom s korišćenjem šelaka a nikako prelakiran modernim, sintetičkim lakovima za drvo. Ako biste poželeli da svom nasleđenom predmetu pridružite još neki komad u istom stilu, ili da svoj enterijer obogatite lepim primerkom u stilu bidermajer, u našim antikvarnicama je moguće pronaći stolice, stolove, stočiće, komode i sekretere u ovom stilu, pri čemu se cene stolica i manjih komada mogu kretati u rasponu od nekoliko stotina do dve hiljade eura dok je sekreter najskuplji sa svojom cenom u rasponu do pet do osam hiljada eura. Naravno ređi, neobičniji i dobro očuvani primerci mogu biti skuplji, posebno ako imaju oznaku nekog značajnog proizvođača. 

Enterijer u bidermajer stilu, gvaš. Elegantna stolica u uglu i mala konzola (tip stola koji je postavljen uza zid) zaobljenih ivica i vitkih nogu izvijenih u obliku slova „S“ su u bidermajer stilu, dok komoda može biti iz ranije epohe. Svi ostali elementi su tipični za bidermajer, počevši od zidova obloženih tapetama na pruge, preko dva portreta i minijatura sa motivima silueta koje su bile veoma popularne u to vreme, do ukrasnih figura i šoljica od porcelana i staklene vaze sa cvećem na ovalnoj konzoli. 

Verna rekonstrukcija originalnog bidermajer enterijera kao deo muzejske postavke. U prvom planu je ovalni damski pisaći sto - jedna od najpoznatijih Danhauzerovih kreacija. Podupirači u obliku stubova sa žljebovima imaju ulogu žardinjera za cveće. Zidovi u pastelno žutoj boji sa belim pilasterima sa pozlaćenim kapitelima u formi snopa listova palme. Na kaminu, stočiću i polici izloženi su različiti satovi u bidermajer stilu koji su bili neizostavni deo enterijera.

Cveće je imalo značajnu ulogu u domu građana, negovane biljke u saksiji i ljupki buketi u vazama bili su uvek prisutni u odajama kao oličenje pripitomljene prirode po meri čoveka, sličnu simboliku ima i kavez sa pticama. Ovi detalji su doprinosili prijatnoj i umirujućoj atmosferi u građanskom domu koji je bio utočište i mirna oaza u kojoj se odvijao porodični život.

 Nameštaj, satovi, lampe i ukrasni predmeti u bidermajer stilu često se mogu naći u ponudi antikvarnica. Štand antikvarnice koja je specijalizovana za ovu epohu, uređen kao bidermajer salon, na sajmu antikviteta. 

 Savremeni enterijer sa detaljima u bidermajer stilu, poput elegantne i delikatne stolice sa zaobljenim naslonom i spiralnim zavijutcima. U prostoriji preovlađuju pastelni tonovi koji su takođe karakteristični i za bidermajer enterijere. 

Savremeni enterijer sa antikvitetnim nameštajem među kojim se ističe okrugli bidermajer sto sa podupiračem u obliku balustera na tri izvijene stope. Ovaj enterijer karakteriše efektan i skladan spoj predmeta u različitim stilovima uključujući i savremenu umetnost. 

 
 Biblioteka koja je dosledo uređena u stilu bidermajer, centralni ovalni sto, sofa, stolica i ovalni stočić izrađeni su između 1820 i 1825 godine i poseduju sve odlike ovog stila. 

 Savremena trpezarija sa stolicama u bidermajer stilu. Elegantne, prefinjene, nenametljive i udobne ove stolice se savršeno uklapaju u savremeni koncept uređenja enterijera unoseći toplinu i pomalo nostalgije u moderno okruženje. Ovaj enterijer je dodatno oplemenjen antikvitetima kao što su visoki svećnjaci u neoklasičnom stilu na stolu.  

 Veoma efektan spoj antikviteta i moderne apstraktne umetnosti u savremenom enterijeru. Komoda - sekreter u bidermajer stilu iznad koje se nalazi slika sa crnim pravougaonikom, smela ali i uspešna kombinacija koju upotpunjava buketić od zelenog lišća kao odjek buketa od raznobojnog cveća iz nekadašnjih bidermajer salona. 

 Komadi u bidermajer stilu, kao što su ove dve stolice bez naslona i stočić između njih, mogu biti deo veoma luksuznih savremenih enterijera.