10 Apr 2015

Neoklasicizam VI deo



Porcelan

   Čuvena manufaktura Sevr (Sèvres), izlazeći u susret zahtevima kraljevske i aristokratske klijentele, zadržava apsolutni primat u čitavoj Evropi kada je pitanju proizvodnja porcelana. Proizvodi manufakture u ovom periodu odlikuju se savršenstvom izrade, mada im nedostaju inventivnost i nenadmašna ljupkost karakteristične za doba rokokoa. Sada se uvode nove, simetrične forme, pri čemu je najpopularniji oblik urne. Najčešća kombinacija boja na monumentalnim vazama sa poklopcima je tamno plava i bela sa pozlaćenim detaljima. Pored oslikanih motiva vaze i ostali predmeti ukrašeni su trodimenzionalnim figurama delfina, putija (nagi krilati dečaci) i glava ovnova. Vaze su se pravile u setu od tri ili pet komada, i one obično nisu imale nikakvu upotrebnu funkciju već su isljučivo imale dekorativnu ulogu pošto su bile prava remek dela u vidu skulptura ili arhitekture u minijaturnom izdanju.
  Uporedo sa neokalsičnim formama opstaju i rokoko oblici i to ne samo kao kopije ranijih modela već i kao novi predmeti u ovom dopadljivom stilu. Iako je usavršena tehnologija proizvodnje pravog porcelana od tvrde paste, i dalje se koristi meka pasta. Ostaju popularne maštovite činozerije (kineski motivi interpretirani na evropski način), a dolazi i do fascinacije egzotičnim Otomanskim carstvom. Vaze su oslikavane u „turskom stilu“ sa likovima koji nose turbane i šalvare. Pored toga, i dalje su neizostavni nežni cvetovi u ružičastoj boji,  bogate girlande i ljupki venčići od cveća.
   Poznato je da je carica Katarina Velika bila veliki ljubitelj francuske kulture i umetnosti. Ona je poručila raskošni servis, nazvan „Kameo“, koji se sastojao od 700 komada i koji se smatra najlepšim sevrisom iz ovog perioda. On joj je bio isporučen 1779. godine. Boja osnove je tirkizno – plava sa belim bordurama koje su dekorisane cvetnim girlandama. Najupečatljiviji dekorativni motivi su mali crveni medaljoni sa belim figurama nimfi, fauna i trofeja koji su rezbareni tako da imitiraju geme (nakit od rezbarenog poludragog kamenja naječšće likovima iz profila i bistama), koje su doživele ogromnu popularnost u ovom periodu. Medaljoni su uokvireni viticama vinove loze. U centru svakog tanjira, jasno istaknut na beloj podlozi, nalazi se monogram carice sa carskom krunom iznad. Klasični duh prožet osećanjem ljupkosti odlikuje ovaj fascinanti servis dostojan jedne carice. 


Sevr vaze u neoklasičnom stilu su obično bile u kombinaciji tamno plave i bele boje sa pozlaćenim detaljima. Preovlađuju oblik urne i simetrične forme. Drške su ponekad pravougaone. Levo: vaza u obliku urne sa centralnim oslikanim medaljonom. Donji deo tela vaze ukrašen je geometrijskim oblicima rombova, gornji deo stope obavijen je nizom perli, oko drški su isprepletene folijažne girlande. Sredina: Elegantna vaza sa poklopcem u obliku balustera (modelovan stub, deo ograde od stubova), telo joj je obavijeno draperijom, a  postoljeje  od pozlaćene bronze. Desno: izuzetno raskošna „Rojal“ vaza sa medaljonima oslikanim putijima. Oko tela vaze raspoređene su okrugle kameje sa kraljevskim portretima u profilu, a sa leve i desne strane su beli orlovi koji u kljunovima nose zlatne folijažne girlande koje obavijaju celo telo vaze. Poklopac vaze je u obliku krune što opravdava njeno ime.



Levo: vaza sa okruglim medaljonima sa cvetovima, oko gornjeg dela tela vaze su teške folijažne girlande dok su drške ravnih linija. Sredina: orignalna vaza „Vodena kaskada“ sa figurama delfina koji u čeljustima nose drške vaze. Desno: vaza jajastog oblika elegantne forme i svedene dekoracije.



Posuda za sladoled i šoljice za serviranje sladoleda iz čuvenog servisa „Kameo“ koji je pripadao carici Katarini Velikoj, i koji je jedan od najlepših servisa fabrike Sevr. Ovaj raskošni servis se sastojao od 700 komada. Najupečatljivije su kameje od rezbarenog porcelana za čiju je izradu bio osnovan poseban atelje u okviru fabrike Sevr, što je značajno povećalo troškove izrade servisa. Prelepa tirkizno – plava pozadina sa pozlaćenom dekoracijom i buketići raznobojnog cveća krase ovaj servis.


Set od tri Sevr vaze dekorisane egzotičnim i maštovitim činozerijama. Pripadao je Mariji Antoaneti i svedoči o tome da su dizajneri još uvek bili fascinirani i inspirisani Dalekim istokom. Vaze bele boje imaju veoma elegantno oblikovane, izvijene, pozlaćene drške koje se završavaju spiralnim zavijutcima. Vaze počivaju na četvrtastim pozlaćenim bazama. 



I strane fabrike su prihvatile neoklasicizam. Levo: par Majsen vaza sa drškama u obliku glava fauna, telom u obliku urne u ružičastoj i beloj boji sa centraanim poljem koje je dekorisano razabacanim cvetnim grančicama. Desno: malo arhitektonsko remek delo od porcelana u obliku okruglog hrama sa klasičnom figurom Apolona u sredini. Izrađeno je u berlinskoj kraljevskoj manufakturi KPM.

No comments:

Post a Comment