9 Apr 2015

Neoklasicizam IV deo

Nameštaj - stolice, fotelje
i sofe

  Nameštaj za sedenje se najduže opirao modi neoklasicizma, zato što su rokoko stolice i fotelje pratile anatomiju ljudskog tela i ostale su neprevaziđene po svojoj udobnosti a samim tim i omiljene, čak i u 19 veku. Ipak vremenom i stolice poprimaju odlike neoklasicizma i njihovi nasloni postaju pravougaoni, trapezasti ili ovalni, a ponekad mogu biti i u obliku štita. Fotelje imaju ravne, tapacirane naslone i rukohvate. Duž leve i desne strane naslona mogu se nalaziti vitki, izduženi stubovi. Noge su kao i kod ostalih tipova nameštaja prave, konusnog oblika, dekorisane žljebovima, koji mogu biti paralelni ili spirano uvijeni. Na spoju između noge i okvira stolice nalazi se mali četvrtasti element ukrašen motivom okruglog cveta sa laticama rapoređenim poput sunčevih zraka. Rezbarija nije bila toliko popularna kao u ranijem periodu, osim što je i dalje bila zastupljena na pozlaćenim konzolama i odgovarajućim, velikim ogledalima. Okviri fotelja i stolica su takođe rezbareni nežnim folijažnim motivima, i oni su obično pozlaćeni ili lakirani belom bojom. Među motive rezbarene dekoracije ulaze oni preuzeti iz klasične antičke umetnosti kao što su listovi palme, lišće akantusa, jajasti oblici, stubovi, pilasteri, kapiteli, himere i giganti, a oni su ponekad i kombinovani sa rezbarenim trakama, mašnama i draperijama.




Levo: stolica od pozlaćenog i rezbarenog drveta, ravnog, pravougaonog naslona. Sredina: stolica od belo lakiranog drveta za zaobljenom gornjom ivicom naslona. Desno: stolica od belo lakiranog drveta sa neobičnim naslonom u obliku balona za letenje.
 
Levo: raskošna stolica od belo lakiranog i pozlaćenog drveta, sa stubićima duž naslona koji je trapezastog oblika. Stolica ima konusne noge sa žljebovima i jonskim kapitelima. Rukohvati nisu više skraćeni zbog širokih krinolina, već su normalne dužine i njihovi podupirači se spajaju sa prednjim nogama stolice. Pozlaćena dekoracija je u vidu folijažnih voluta, a na centrlanom delu naslona nalazi se mala školjka kao odjek stila rokoko. Desno: par stolica od belo lakiranog drveta sa pozlaćenim detaljima, veoma blago konkavno zaobljenih naslona. 



Levo: tipična fotelja od rezbarenog i pozlaćenog drveta u stilu LujXVI, potpuno tapacirana radi pružanja maksimalne udobnost, sa odvojivim jastukom. Sredina: fotelja od rezbarenog i pozlaćenog drveta delo Žorža Jakoba (Georges Jacob)jednog od najtalentovanijih majstora za izradu nameštaja tog vremena. Pripadala je Mariji Antoaneti. Okvir naslona je rezbaren folijažnim motivima, na gornjem delu naslona su dva spiralna zavijutka i rogovi izobilja. Rukohvati se završavaju malim figurama sfingi. Noge sa žljebovima su obavijene ukrštenim trakama. Desno: fotelja od zeleno lakiranog drveta sa pozlaćenim detaljima koju je takođe izradio Žorž Jakob. Preovlađuju ravne linije, mada je naslon blago izvijen u gornjem delu. Okrugle prednje noge su prave dok su zadnje noge blago izvijene ka spolja. 



   U upotrebi su bile i sofe različitih oblika, kao i dnevni kreveti sa uzglavljem i podnožjem bez naslona. Kreveti su obično stajali u nišama i bili su natkriljeni raskošnim baldahinima. Tkanine kojima su bile tapacirane stolice, fotelje i sofe igrale su veoma značajnu ulogu u celokupnom uređenju enterijera. To su najčešće bili luksuzni materijali poput svile, pliša i damasta, kao i vezene tkanine. One su se uvek slagale sa zavesama, draperijama i baldahinima. 



No comments:

Post a Comment