10 Apr 2015

Neoklasicizam V deo

Nameštaj sa pločicama od porcelana

   U Engleskoj Jozah Vedžvud (Josiah Wedgwood) uvodi keramiku inspirisanu grčkim vazama. To je bila svetlo plava keramika sa apliciranim belim reljefnim motivima preuzetim sa antičkih bareljefa. Ova keramika brzo stiče ogromnu popularnost a posebno reprezentativni komadi francuskog nameštaja bili su ukrašavani Vedžvudovim keramičkim pločicama.  Ovakav nameštaj nalazi se u enterijeru čija zidna slikana dekoracija preuzima motive sa keramičkih pločica. Pored toga koriste se i pločice od Sevr porcelana, a stolovi malih dimenzija mogu imati celu gornju ploču od porcelana iz ove čuvene manufakture. Posebno su upečatljivi šarmanti damski pisaći stolovi („bonheur du jour“) i kovčežići za nakit na postoljima koji su potpuno prekriveni nežno oslikanim pločicama od Sevr porcelana, na kojima su najomiljeniji motivi buketa i venčića od cveća. Ovi skupoceni komadi nameštaja bili su privilegija enterijera kraljevskih rezidencija. 





Polukružna konzola sa pločicom od Vedžvud keramike sa klasičnom scenom na centralnom delu friza. Autor ovog komada je Adam Vaisviler.

Komoda na visokim nogama, obložena je Sevr porcelanom koji je oslikan nežnim, raznobojnim cvetnim girlandama, sa centralnim motivom korpice sa cvećem. 

Komoda majstora za izradu nameštaja Martina Karlina sa ovalnim medaljonima od porcelana oslikanim buketima raznovrsnog cveća unutar svetlo zelenih okvira.

Veoma reprezentativna komoda majstora za izradu nameštaja Martina Karlina, dvoja vrata sa velikim medaljonima od porcelana na kojima su oslikani motivi korpi sa bogatim buketima ruža unutar svetlo plavog okvira. Raskošan efekat je upotpunjen razrađenim aplikama od pozlaćene bronze.




Neki komadi nameštaja malih dimenzija su više ličili na skupoceni nakit nego na nameštaj. Takav je i ovaj stočić sa pozlaćenim nogama i gornjim delom od porcelana koji je maštovito oslikan emajlom. Pozadina je u vidu noćnog zvezdanog neba sa motivima oblaka, putija(nagi krilati čecaci) i globusa, a na centralnom ovalnom polju gornje ploče stola prikazana je egzotična scena inspirisana Otomanskim carstvom koje je fasciniralo Evropljane u ovom periodu jer je realna opasnost od nadiranja Turaka prošla.

No comments:

Post a Comment