28 Feb 2015

Rokoko II deo

Rokoko enterijeri

   U doba rokokoa, umetnosti i stil nisu više bili u službi veličanja monarha, već su doprinosili kreiranju ljupke, intimne i opuštene atmosfere u kojoj je najvažnija udobnost. Prvi put se uvodi podela stana na prostorije različite namene kao što su salon za primanje, radni kabinet, spavaća soba, trpezarija i ponekad kupatilo. Ova podela je opstala do danas. Sobe su manjih dimenzija, tako da su toplije i udobnije.
   Prostorije su osmišljene kao celina u kojoj preovlađuje šema od najčešće dve pastelne boje koje se ponavljaju na zidovima obloženim takninama i na odgovarajuće tapaciranom nameštaju. Omiljene kombinacije boja su bile žuta i srebrna, plava i bela, zelena i ljubičasta a pored pastelnih nijansi često se koriste bela boja i puno pozlate. Zidovi mogu biti obloženi i panelima od finog drveta. Zidovi su ukrašeni gipsanom dekoracijom u blagom reljefu, a tavanice su oslikane uskovitlanim grupama heruvima, ljudskih figura, cveća i ptica na vazdušastom nebeskom svodu. Između prozora se nalaze pozlaćene, izrezbarene konzole sa visokim ogledalima uokvirenim rezbarenim volutama i cvetnim girlandama. Ova ogledala dominiraju enterijerom doprinoseći kreiranju iluzije sa odrazima luksuznih materijala, srebra, egzotično dekorisanog porcelana i tapiserija, ali iznad svega njihova uloga je bila reflektovanje svetlosti koja je ulazila u prostoriju iz vrta.

                             

 

 
Gore levo: detalj enterijera u Palati Nipenberg u Minhenu: dekorativna šema u plavoj i beloj boji uz obilje pozlate. Gore sredina: duž zidova holova i velikih odaja nalazila su se ogledala u paru sa rezbarenim, pozlaćenim konzolama. Gore desno i dole: ponekad su zidovi prekriveni panelima od ogledala i svetlost koju su ona reflektovala je prostor ispunjavala bleštavom svetlošću. Ogledala su takođe imala ulogu stvaranja iluzije udvojenog ili umnoženog prostora.


 

No comments:

Post a Comment