27 Feb 2015

Art Nuovo - Emil Gale, VI deo

   Pokušaj da svoju umetnost učini pristupačnom širokim masama uvođenjem serijske proizvodnje nije mu uspeo, ali je bio podsticaj drugim proizvođačima iz Nansija da se okrenu ka serijskoj proizvodnji predmeta koji su bili dizajnirani u skladu sa načelima nove umetnosti, od kojih je najvažnije bilo neposredno ugledanje na bogati svet flore i faune. Značajni u tom smislu su bila braća Daum i braća Miler.

 

Tela ovih vaza su od stakla koje se blago presijava beličastim sjajem poput bisera, to je efekat koji je takođe koristio Gale

          

Emil Gale je uticao na svoje savremenike.Vaze braće Daum, još jednog značajnog proizvođača iz Nansija

   Godine 1901 Gale je osnovao „Školu Nansi“ (L École d’Nazi) čiji su članovi bili umetnici – sledbenici stila art nuovo. Njen cilj je bio uređenje umetničkih ateljea, organizovanje izložbi, promovisanje i prodaja umetničkih predmeta, pomoć mladim zanatlijama – šegrtima i reforma obrazovnog sistema na polju umetnosti uvođenjem kurseva iz primenjene umetnosti. Pored toga pripadnici Škole Nansi su nastojali da tradicionalne zanatske tehnike prilagode novim, industrijskim metodama proizvodnje. Članovi odbora ove institucije bili su značajni umetnici  Viktor Pruve, Luis Majorel, Antonin Daum i Eugen Valin, ali i naučnici i pisci. U Nansiju su se svake godine održavale izložbe članova „Škole Nansi“.

             

Još nekoliko primera Galeovog raskošnog talenta, vaze na kojima su kombinovane različite tehnike

   Nakon Galeove prerane smrti posao je nastavila da vodi njegova supruga, zadžavajući samo ogranak koji se bavio staklom. Međutim firma nije uspela da opstane dugo nakon odlaska genija i 1931 definitivno prestaje sa radom, a 1935 zatvorena je i poslednja radnja koju je posedovala porodica Gale. Predmeti izrađeni tokom ovog perioda uglavnom kao oznaku pored Galeovog imena imaju zvezdicu.
   Emil Gale je bio veliki inovator u izradi predmeta od stakla, uticao je na svoje savremenike i imao je brojne imitatore. Predmeti iz njegovog neverovatno širokog i raznovrsnog opusa nastavljaju da fasciniraju i danas. 





No comments:

Post a Comment